Vad är trakeotomi?

  

Trakeotomi är ett kirurgiskt ingrepp där det görs en öppning i halsen (stoma) under struphuvudet för att underlätta andningen. I hålet placeras en trakealkanyl som patienten andas igenom.

  
Bildkälla.

 1. Stämband
 2. Brosk
 3. Brosk
 4. Luftstrupen 
 5. Cuffad trakealkanyl (en liten ballong blåses upp för att inte luft ska passera på sidan om röret. Eddies trakealkanyl har ingen cuff.

Den lila ringen på bilden är patientens ”näsa”. Den kallas befuktare och ser till att luften som går ner i lungorna inte är för torr. Den fungerar också som en fysisk barriär som filtrerar bort smuts och andra partiklar som finns i luften.

Trakeotomi är inget ovanligt ingrepp inom sjukvården men ofta tas trakealkanylen bort när patienten inte längre behöver respiratorvård. Eddie föddes med ett problem som inte kräver assisterad andning därför kan han röra sig fritt utan att behöva sitta fast i maskiner. Diagnosen som han har, stämbandspares, är däremot mycket ovanlig. Bara ett eller ett par fall per år noteras hos spädbarn i Sverige.

Vad skiljer ett barn med track från ett barn utan track?

I Eddies fall: mycket lite. 

 1. Han andas genom sin ”halsnäsa” istället för genom sin ”ansiktsnäsa”.
 2. Han kan inte hosta och måste därför få hjälp att suga upp slem. Annars finns risk att andningsvägen täpps till av en slempropp.
 3. Han kan inte ha halsen under vatten, då rinner det rakt ned i lungorna.
 4. Han blir lätt förkyld och förkylningar kan drabba honom hårdare än andra barn eftersom luftvägen till lungorna är kortare.
 5. Han kan inte vara utomhus när det är kallare än -5. Luften värms vanligtvis upp i näsan, men inte på trakeotomerade personer.
 6. Vi föräldrar måste byta hans nackband en gång varje dag. Vi behöver också specialutbildning i HLR för trakeostomerade personer och ett förråd fullt av extrautrustning hemma.

En reaktion till “Vad är trakeotomi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s