Frågan som det inte går att svara på


VARNING FÖR UTBROTT! Läs inte vidare om du inte är hårdhudad.

……………………………………………..

En av det vanligaste frågorna som vi får  är när Eddie ska bli av med sin track. Det är en fråga som är omöjligt att svara på. Jag förstår att frågan är ställd i all välmening, att den som ställer den är ärligt nyfiken och att den inte menar något ont. Men jag blir ändå vansinnigt provocerad av den frågan.

Jag ska berätta varför.

När Eddie föddes intuberades han direkt på förlossningen, under sin första månad i livet var han praktiskt taget utslagen av olika mediciner som skulle göra att han inte drog ut respiratorn, att han inte skulle andas mot respiratorn och för att han inte skulle ha ont av respiratorn. Han fick fyra olika lugnande medel och stora doser morfin. När läkarna slutligen kunde diagnostisera hans stämbandsförlamning och föreslog att han skulle få en trakeostomi var det en otrolig lättnad för oss. Ingreppet innebär att han kan leva som vanligt utan att behöva vara nedsövd och utan att han behöver andningshjälp. Han kan skratta, utvecklas, umgås och vara med sina syskon och sin familj precis som vilket barn som helst.

Trakeostomin är en sann välsignelse. 

Att den ifrågasätts, att människor i vår omgivning ser den som ett handikapp är som ett slag i ansiktet. Visst innebär det en del praktiska hinder i vardagen och visst har vi fler moment i skötseln av vårt barn än andra föräldrar, men Eddie kom till oss som han var ämnad för oss, varken mer eller mindre, varken sämre eller bättre, med alla de utmaningar och glädjeämnen som ett efterlängtat barn för med sig.

Jag har inte en enda gång önskat att Eddie varit ”normal” för det hade inneburit att det inte hade varit han.

Slut på utbrott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s