Botox ftw


Bild lånad härifrån.

Ni känner till botox va? Det där som man sprutar in i pannan för att bli av med rynkor? Det är ett av de mest potenta nervgiften som finns och fungerar genom att slå ut nerverna så att muskeln slappnar av. Det finns massor med användningsområden för botox, eller Onabotulinum Toxin A, som det egentligen heter, inom sjukvården och kanske speciellt inom öron, näsa, hals (ÖNH). Bland annat kan man slå ut salivproduktionen hos patienter som producerar alldeles för mycket spott och man kan injicera det i struphuvudet på unga män som fastnat i puberteten för att de ska få lägre röst. 

Från 2007 har det dessutom testats på barn med olika typer av stämbandsproblematik. Är stämbanden stängda och låsta på grund av att nerven som kommunicerar med stämbandens slutarmuskel är överaktiv så kan man få dem att slappna av och öppnas genom att injicera muskeln med botox. 

2014 publicerades en studie i Kanada där forskarna hade injecerat sex barn som drabbats av stämbandsförlamning med botox. Samtliga var under fyra år gamla och ett av barnen hade samma sjukdomshistoria som Eddie. Fem av barnen blev såpass bra av injektionerna att de inte behövde trakeotomeras, det sjätte barnet blev av med sin trakeostomi.

Vi nämnde behandlingen för vår ÖNH-läkare under kanylbytet igår och hen skulle ta upp det med sina kollegor i Stockholm. 

Nu hoppas vi att det är någon som har vett att gå igenom för- och nackdelar med behandlingen och se om det går att använda på Eddie. Det hade varit fantastiskt om det skulle funka för honom.

Den som vill lära sig mer om stämbandspares (och förstår läkarengelska) kan läsa här.

3 reaktioner till “Botox ftw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s