Den som ber – han får

…eller ska jag säga, trägen vinner.


Trackkompresser – bra till vänster, dålig till höger.

Ända sedan vi kom tillbaka till NUS i Umeå har vi slitit oss grå för att få tag på rätt trakealkompresser, alltså skyddet som sitter mellan trakealkanylen och huden på halsen så att tracken inte ska skava. De kompresser som används på LIVA på Astrid Lindgrens barnsjukhus är så bra för att de är tunna och inte så otympliga. De Eddie har haft i Umeå har varit så smala att vingarna på kanylen skurit in i huden på sidorna och lämnat skavsår. Dessutom har de flikat upp sig och Eddie har fått ludd i både munnen och tracken.

Den uppmärksamme frågar sig då varför vi använt värdelösa kompresser de senaste två månaderna. Svaret är att vi inte haft något val. Förrådsansvariga och områdesansvariga sjuksköterskor har meddelat oss att det inte finns någon möjlighet att beställa hem de kompresser som uppenbarligen går att leverera till Stockholm.

Men skam den som ger sig. Vi har nämligen upptäckt att man kan få lite olika svar beroende på vem man frågar. Så efter att vi försiktigt och försynt frågat ett tiotal olika sköterskor, avdelningschefer, specialister, vårdcentralen och hemsjukvården fick vi slutligen napp hos en undersköterska på ÖNH: ”Inga problem” sa hon, ”det är bara att beställa”. Och vi passade på tillfället, innan hon hunnit ändra sig hade vi beställt 1500 trackkompresser som kommer att räcka i 3,5 år. (De tar upp ett halvt förråd, men det får det vara värt!)

För övrigt anser jag att labb på Ersboda hälsocentral ska lära sig kommunicera via mail. Måste jag bokstavera ”paediatric/neonatal catheter mount 15M – 7.6mm port – 15F, 49mm” en gång till vid materialbeställning kommer jag att förlora förståndet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s