Botox – uppföljning

I USA och Kanada är botoxinjektioner i stämbandsmuskeln en vanlig behandling av stämbandsförlamning. Det har jag skrivit om tidigare.

Nu har jag varit i kontakt med flera föräldrar i USA som genomgått den behandlingen med sina småttingar. Några fick mycket gott resultat, andra märkte skillnad, men inte så stor.

Jag har flera gånger tagit upp behandlingen som förslag med våra läkare men inte fått något riktigt svar på om det är en framkomlig väg.

För några veckor sedan fick jag så ett mail från en av Eddies ÖNH-läkare i Stockholm som menade att det finns alldeles för lite forskning för att det ska anses vara en säker och effektiv metod, men att det kan vara något att testa ifall övriga behandlingar fallerar.

Men så idag pratade jag med vår ÖNH-läkare i Umeå som grundligt gick igenom för- och nackdelar med behandlingen och det märktes tydligt att hon sökt upp den information som finns att tillgå.

Botox är, som bekant, ett starkt nervgift och det finns förstås alltid risker med att använda det. Injeceras det fel kan det förstöra funktionen i en annan muskel i flera månaders tid. 

Det finns tre sätt att göra injektionerna:

  1. Söva patienten. Nackdelen är då att Eddie i så fall måste bli sövd var tredje månad och att det finns risker med narkos.
  2. Låta patienten göra olika ljud och via ett instrument som mäter nervimpulser guida sig fram till rätt muskel (cricothyreoideus) för att sedan lägga injektionen där. Den metoden kräver enbart lokalbedövning, men eftersom Eddie är så liten kan han inte göra ljud på beställning.
  3. Söka rätt på muskeln med ultraljud. Det kräver att patienten får lokalbedövning och är sederad. Det är dock svårt att hitta rätt muskel med ultraljud eftersom cricothyreoideus är så platt.

Summan av kardemumman är att botoxinjektioner är en klart framkomlig väg, men att man bör vänta tills Eddie är så stor att han kan göra ljud på kommando. Det verkar vara den säkraste och effektivaste metoden.

Annonser

2 thoughts on “Botox – uppföljning

  1. Hej finingar! Har han dubbel stämbandsförlamning? alltså båda stämbanden eller ett utav dem? Min sov fick ett förlamat efter ductusoperationen. han mår bra men låter mycket när han andas och tyvärr inte alls när han försöker skrika… fick er son svårt att andas pga förlamningen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s