Köldtestet som norrländska trackbarn måste klara

Det här med track och kyla är ju ett kapitel för sig. På ALB fick vi lära oss att nedre temperaturgränsen för att vara utomhus med track är ca -5 C. Vi som andas genom näsan har ju ett naturligt sätt att värma upp, och fukta, luften via slemhinnorna innan den kommer ned i lungorna.

För barn med track är det inte samma sak utan den kalla luften åker rakt ned i lungorna. Dessutom kan det lilla fuktfiltret som sitter utanpå tracken frysa och då blir det som att försöka andas genom is.

Av förklarliga skäl har vi därför hållit oss inomhus hittills denna vargavinter. Men idag vågade vi oss ut. Det blev en rask promenad fram och tillbaka till BVC (5 min enkel väg) och det gick alldeles utmärkt.

Eddie var vansinnigt arg direkt när han kom ut, men det var nog snarare för att han hade fått ligga nedpackad i vagnen i värmen medan jag gjorde ”köldtestet” (fem snabba andetag genom öppen mun, känns det obehagligt? Ta inte ut ditt trackbarn) flera gånger. Efter bara några minuter utomhus var han sitt godmodiga gamla jag igen och det enda som frös på vägen var sugslangen 👌

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s