Nu opererar vi

Tillbaka på sjukhus igen, men nu känns det äntligen som att vi har en god anledning att vara här.

Imorgon ska det göras halvårskontroll av tracken  i narkos. I samband med det kommer läkarna, två överläkare från öron, näsa, hals, och att kontrollera så att han inte har några problem med ärrvävnad eller granulom under eller bakom tracken.

Vi skrevs in klockan 10 idag. Sedan dess har Edvard hunnit få en infart på handen, det märks att han har blivit stor nu när de inte längre behöver sticka honom i huvudet, för att han ska kunna få mediciner och näring rakt in i blodet. Han har också blivit undersökt av en läkare för att de ska vara säkra på att han inte har någon förkylning, eller något annat som kan ha en negativ inverkan i samband med narkosen.

Alldeles nyss ringde en av läkarna som ska operera på Edvard till mig för att gå igenom ingreppet. Det finns lite olika scenarion:

  1. Område i strupen kring tracken ser fint ut, det finns ingen ärrvävnad eller granulom. I så fall kommer läkarna enbart att byta hans track från en cuffless till en kuffad, för att hindra att eventuellt blod rinner ner i lungorna, för att sedan kontrollera stämbandens funktion. När läkarna har undersökt hans stämband med fiberskopi i vaket tillstånd har de alltid varit helt stängda. När samma undersökning har gjorts i narkos kunde man först se att stämbanden var öppna, men under senare undersökningar har vår läkare noterat att stämbanden är mer stängda än tidigare.
  2. Det finns en risk att de upprepade intuberingarns på Astrid lindgrens barnsjukhus har skadat stämbanden. I så fall kan det finnas en sammanväxning, en läkning, som gör att stämbanden är mer stängda än vad som är följden av stämbandsförlamningen. Om det är så måste man klippa upp stämbanden. Det ska i så fall göras i samband med undersökningen.
  3. Om det visar sig att tracken har orsakat granulombildning i strupen kommer man att ta bort det under operationen. Är det ett litet granulom kan läkarna i Umeå göra det utan problem. Är det däremot ett större granulom måste vi flyga till Stockholm för att göra det. Där har de bättre utrustning och läkare som är mer vana att operera på barn.

En del av mig hoppas förstås att hans strupe är opåverkad av trakeostomin, men en annan, ganska stor del av mig, hoppas att det är någonting som ligger i vägen som läkarna har möjlighet att ta bort. Om det kan ta bort Granulom och öppna stämbanden så finns en chans att man kan börja se rörlighet i stämman den, och då kanske vi äntligen kan få börja göra ljud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s