Äntligen ett glädjebesked

Häromdagen fick vi äntligen det efterlängtade brevet från Förvaltningsrätten. Brevet som vi trodde skulle kalla oss till muntlig förhandling mot Försäkringskassan om vår rätt till tillfällig föräldrapenning för allvarligt sjukt barn.

Med ökande förvåning läste vi igenom dokumentet, som inte var en kallelse utan en dom, och vi var tvungna att läsa både en och två gånger för att förstå det som stod:

Förvaltningsrätten bifaller överklagandet och förklarar att [föräldrarna] har rätt till tillfällig föräldrapenning för perioden 3-15 oktober.

Vi hade inte ens vett att bli glada. Min första reaktion på det här beskedet, som vi väntat på i mer än ett halvår, var besvikelse över att vi inte får gå till rättegång. Alla våra förberedelser har varit förgäves. Det dröjde två dagar innan jag nu börjat begripa att det här innebär att vi faktiskt fått rätt, Eddie är allvarligt sjuk och vi är inte knäppa i skallen som överklagat två gånger.

Nu är förhoppningen att vi ska kunna söka och få VAB till dess Eddie blir av med tracken, men en formulering i domen oroar mig. Försäkringskassan gör en helomvändning. Efter att ha nekat oss föräldrapenning även efter vår begäran om omprövning så går Försäkringskassan emot sina egna beslut när Förvaltningsrätten ber dem skicka in ett svar på vår överklagan. Så här står det i domen:

Försäkringskassan […] anför att den samlade medicinska utredningen i målet ger stöd för att sonen ännu inte kommit in i en period då han varit utan komplikationer samt att kriterierna för tillfällig föräldrapenning därmed är uppfyllda under den i målet aktuella perioden (min kursivering)

Här finns det ju hur många följdfrågor som helst att ställa. Innebär det här att vi har rätt till tillfällig föräldrapenning även framöver? Ingenting har ju förändrats i Eddies tillstånd sedan oktober förra året, samtidigt står det tydligt i domen att det bara är den aktuella perioden som godkänns. Betyder det att vi kommer att vara tvungna att överklaga även nästa ansökan till Förvaltningsrätten, och nästa?

Dessutom undrar jag varför Försäkringskassan tvärvänder när det är dags för rättegång? Är de rädda att få ett prejudicerande fall? Inser de att de gjort fel? Ville de bara testa vår ihärdighet?

Annonser

8 reaktioner till “Äntligen ett glädjebesked

   1. FK hänvisar till Kommunen och än så länge har vi gott hopp om att de tar över ansvaret för de 168 timmarna. Han tillhör Personkrts 3, har de grundläggande behoven ‘kläder’ och ‘hygien’ och föräldraansvar kan man inte längre hävda.

    Men jag är ilsken på lagstiftning/praxis av två skäl. Dels har han behov av assistans dygnet runt p.g.a. sin tracheostomi. Dels är han mycket muskelsvag och bara av det skälet skulle han behöva assistans all vaken tid. Men han kan, med möda, föra en gaffel till munnen och då verkar det vara omöjligt att nå upp till FKs magiska 20 timmar. När även den förmågan försvinner, vilket den gör om sisådär något år, lär även hans förmåga att tugga ha försvunnit så ingen bättring i sikte på assistansfronten från FK trots hans ständiga försämringar.

    Gilla

 1. Hej! Jag hörde om dig och eran son för några månader sedan i Sveriges radio och blev varm i hjärtat då det ni berättade kändes som våran egen vardag. jag har själv en dotter på snart 2 år som hat haft trakeostomi sedan hon var 1 månad pga förträngning på struphuvudet.det var så fascinerande att höra er och erat liv då jag under hela dotterns liv har känt att vi har vart ensamma i situationen och människor runt om inte riktigt förstår vad det innebär att ha ett barn med track. Men det kändes på något vis skönt att det finns fler som lever som Vi, även om jag vet hur kämpigt ni kan ha det. Hoppas du förstår hur jag menar. Det som däremot gjorde mig bestört och väldigt förvånad var att ni inte skulle vara berättigade tillfällig föräldrapenning längre. En snabb tanke drog förbi mig att tänk om det även drabbar oss men det kändes för osannolikt att något sånt skulle kunna hända. Men jo då, för någon månad sedan kom pappret från fkassan. Eran dotter anses inte som allvarligt sjuk… Hur är det ens möjligt! Googlade fram till din blogg och läst vad ni har gått igenom. Önskar er all styrka och kraft, ni är starka och förebilder för oss att orka att driva detta beslut vidare. Jag skulle gärna önska höra hur ni gick till väga för överklagan och vårat mål är att få upp det till förvaltningsrätten eller vad som krävs. För detta är en skam för Sverige i högsta grad. Om du har tid och ork skulle jag bli oerhört tacksam om du ville höra av dig till mig. Helenaalmen@live.se Tack för er kraft. All kärlek och styrka till er!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s