Så funkar förskolan

Jag har fått flera frågor kring hur det funkar för Eddie att gå på förskola så jag ska försöka sammanfatta det viktigaste.

Personal
Två personer är anställda för att se till att Eddie överlever sin förskolevistelse. De är utbildade och godkända av sjukvården och arbetar 8 timmar per dag. Förskolan betalar deras löner under tiden de är på förskolan, men den halvtimme som vi behöver personal på väg till och hem från förskolan betalar socialtjänsten. En av de två måste alltid vara på plats på förskolan då det bara är de två som har egenvårdsansvar.

Det här innebär att våra två resurser har lite olika arbetstider: en av dem börjar 7:30 hemma hos oss och jobbar till 15:30, den andra börjar 9:30 och slutar hemma hos oss 16:30. Eddie är på förskolan 8-16 så det är en halvtimme varje för- och eftermiddag när trackutbildad förskolepersonal går in som ”det andra paret händer” kring Eddie.

Det här är ett bra system, men det fungerar inte så bra om båda våra egenvårdsansvariga är sjuka/vabbar. Vi håller på att starta igång en lösning där en undersköterska som är anställd i kommunens vikariepool ska utbildas och godkännas som egenvårdsansvarig.

Vi föräldrar kan inte få betalt av förskolan för att vikariera för Eddies personal och vi kan ju förstås inte vabba om vårt barn inte är sjukt.

Tracksnack
Utöver personalsituationen är det en hel del saker att tänka på om man har track på förskola

Infektioner
Inte så trevligt att få massa smutsiga barnfingrar i tracken. Vi har varit stenhårda med att inga barn får röra tracken. Det tog ett tag, men nu har vi inte haft nåt pill på ett år.

Utevistelse
Vi fick höra att barn med track inte kan vara ute i temperaturer kallare än minus 5. Jag tror att det beror väldigt mycket på luftfuktighet, diagnos och barn. Eddie är ute i betydligt kallare temperaturer utan några som helst problem. Han har en fuskpolo av ylle som han andas igenom. Är det kallare än -8 ser vi till att ha möjlighet att gå in om han visar tecken på obehag.

Vattenlek
Någon av personalen får hålla honom under armarna så han inte stupar med tracken först rakt ner i vattenbaljan.

Medicin
Vi ger all medicin hemma, men han får koksaltinhalationer på förskolan. Personalen ger det i samband med måltid när alla ändå sitter stilla.

Kommunikation/tecken
Det är jätteviktigt att förskolan får information om sätter upp en handlingsplan kring de speciella förutsättningarna barnet har.

6 reaktioner till “Så funkar förskolan

 1. Vem tog ansvar för att bestämma/ avgöra vem som skulle sköta hanteringen av trakken? Ni? Sjukvården? Förskolechefen? Var det någon fundering på att lägga ansvaret på förskollärarna /personalen?
  Du får gärna Maila mig privat om du vill. Mvh

  Gilla

  1. Det skulle en ju kunna tro. Kommunens jurister sitter just nu och förhandlar med Försäkringskassan kring detta. Jag tror dock att kommunen kommer att förlora. Jag misstänker att FK ser detta som ett försök till att lämpa över ansvaret för funktionsnedsatta barn på föräldrar och vabb-system när det i slutändan är ett kommunalt ansvar att säkerställa en trygg förskola.

   Gilla

  2. Hej jag har samma funderingar som ovan. Förskolan vill inte köpa in min sons assistent under tiden han är där och förskole personalen är rädda för honom (alltså insatserna han kan kräva) du skriver om Egenvårdsansvarig. Hur har ni fått igenom det, har du några tips och råd att skicka? Det kastad mycket om föräldraansvar, och jag får ingen förklaring för vem som har ansvaret för att han ska kunna vistas tryggt och säkert på förskolan.

   Tack på förhand

   Gilla

   1. Det låter väldigt märkligt att förskolan inte vill ”hyra” ditt barns nuvarande personal. De har bara saker att vinna på det. Är det kommunal förskola? Har ni läkarintyg som styrker att han alltid ska ha två trackkunniga personer med sig? Kan inte förskolan tillgodose ditt barns behov för att kunna vistas på förskolan kan ni anmäla till skolinspektionen.

    Gilla

 2. Citerar försäkringskassans hemsida:
  ‘……..eller om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.’
  Fast FK kanske inte tycker att Eddies ordinarie vårdare är hans ordinarie vårdare….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s